danas je 24.5.2024

Input:

Aktualnosti Ovrhe 2023.

22.5.2023, , Izvor: Verlag Dashöfer, Trajanje videa: 00:36:05

Poglavlja

Sadržaj:

  1. Ovršni sustav u RH
  2. Ovrha na plaći
  3. Ovrha na novčanim sredstvima putem FINE
  4. Način provedbe ovrhe
  5. Primanja izuzeta od ovrhe
  6. Pokretanje ovršnog postupka na temelju vjerodostojne isprave

Opis:

Početkom srpnja 2022. dovršeno je javno savjetovanje o izmjenama Ovršnog zakona koje su na snagu trebale stupiti početkom 2023. godine.

Tim su izmjenama bile predviđene promjene:

  • u ovrsi na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima ovršenika;
  • kod određivanja ovrhe na temelju potrošačkih ugovora koji sadrže ništetne odredbe (npr. CHF i drugi krediti);
  • kod ovrhe na motornim vozilima;
  • u novčanim iznosima kroz cijeli zakon koji se usklađuju s činjenicom uvođenja EUR kao službene valute u Republici Hrvatskoj.

Zakon o izmjenama Ovršnog zakona ("Narodne novine" br. 114/22) stupio je na snagu 1.1.2023., a na ovom kratkom webinaru saznajte koje su od predloženih izmjena u konačnici i usvojene, na koji način prema važećim pravilima teče postupak ovrhe na novčanim sredstvima, moraju li poslodavci i dalje provoditi ovrhu, koji je prosječan iznos plaće za 2023. godinu od kojega se računaju zaštićeni dijelovi plaće radnika i druge korisne informacije.

 

Predavač

Darko Graf, dipl. iur.

Darko Graf, dipl. iur.

Nakon završenog pripravničkog staža u odvjetništvu, položenog pravosudnog ispita i upisa u Imenik odvjetnika Hrvatske odvjetničke komore, osniva i započinje rad u vlastitom odvjetničkom društvu Alija Hrastinski & Graf, j.t.d. sa sjedištem u Zagrebu, u kojem i trenutno radi kao odvjetnik. U odvjetništvu je neprekidno od 2003. godine, od kada se najčešće susreće s pitanjima i problematikom radnog, ovršnog i građanskog prava.