info@dashofer.hr
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Izmjene propisa u 2018. Online razgovor

16.1.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Što čini osnovicu za obračun plaće u naravi kod financijskog leasing-a? 1% ukupne (bruto) vrijednosti automobila ili 1% od neto vrijednosti uvećano za 50% PDV-a?

Odgovor:  Vjerujem da bi trebalo biti 1% nabavne uvećano za 50% pretporeza, no morat ćemo pričekati tumačenja PU, a obzirom je bilo jako puno upita oko osobnih automobila pripremaju se tumačenja koja će biti objavljena u skorije vrijeme.

Pitanje 2: Je li je 50% nepriznatog PDV-a na troškove osobnih automobila u cijelosti nepriznat trošak sa stanovišta poreza na dobit?

Odgovor:  Da, osim u slučaju kada se obračunava plaća u naravi.

Pitanje 3: Vezano uz reprezentaciju na službenom putu. Je li postoji mogućnost da poslodavac donese odluku u kojoj će se djelatnik koji je na službenom putu isključiti iz računa na kojem je reprezentacija za poslovne partnere i za svoj dio hrane zatražiti u restoranu poseban račun koji će podmiriti iz svoje dnevnice? Je li bi djelatniku tako bilo moguće isplatiti npr. punu dnevnicu iako postoji i račun za reprezentaciju na službenom putu?

Odgovor: Propisano je ako radnik jede na poslovnom ručku koji se podmiruje iz reprezentacije poslodavca tada se dnevnica umanjuje, znači ili dnevnica ili reprezentacija, ne bih savjetovala primjenu Vašeg prijedloga.

Pitanje 4: Vezano uz reprezentaciju na službenom putu. Je li postoji mogućnost da poslodavac donese odluku u kojoj će se djelatnik koji je na službenom putu isključiti iz računa na kojem je reprezentacija za poslovne partnere i za svoj dio hrane zatražiti u restoranu poseban račun koji će podmiriti iz svoje dnevnice? Bi li djelatniku tako bilo moguće isplatiti npr. punu dnevnicu iako postoji i račun za reprezentaciju na službenom putu?

Odgovor:  Propisano je ako radnik jede na poslovnom ručku koji se podmiruje iz reprezentacije poslodavca tada se dnevnica umanjuje, znači ili dnevnica ili reprezentacija, ne bih savjetovala primjenu Vašeg prijedloga.

Pitanje 5: Je li je 50% nepriznatog PDV-a na troškove osobnih automobila u cijelosti nepriznat trošak sa stanovišta poreza na dobit. Što je ako se obračunava plaća u naravi?

Odgovor: Ako se obračunava plaća u naravi tada je trošak priznat 100%, što bi značilo da nakon što 50% iznosa pretporeza maknete sve ostalo ide na porezno priznat trošak.

Pitanje 6: Je li je dobro postavljeno knjiženje troškova osobnih automobila:

Primjer-Račun za operativni najam automobila: osnovica 1.000,00 pretporez 250,00 ukupno 1.250,00 Knjiženje: 4140 50%usluga oper liz autom+50% pdv-nepriznato 625,00 nepr u PD ob4141 50% usluga operat. lizinga auto.-priznato 500,00 140 pretporez 125,00 1.250,00 Srdačan pozdrav

Odgovor: Da, knjiženje je dobro postavljeno.

Pitanje 7: U sustavu PDV-a smo od 2016. godine (po sili Zakona je bio ulazak). Ove godine smo stekli pravo na izlazak iz sustava. Znači, nije protekao je rok od 3 godine, Je li će nam odobriti izlazak? Ostala nam je zaliha u većem iznosu, Je li i za zalihu moramo napraviti ispravak pretporeza. Možete objasniti kako? Na trošak nabave dodamo pdv?

Odgovor: Ako ste ušli po sili zakona i imate uvjete možete izaći iz sustava, no trebali ste predati zahtjev za izlazak do 15.01. Na zalihu se radi ispravak, na nabavnu vrijednost dodajete PDV, te ga kod zadnjeg obračuna stavljate na poziciju III.15

Pitanje 8: Kod isplate plaće za prosinac 2017. u siječnju 2018. isplatili smo jubilarne nagrade za navršenih 20.godina rada pojedinim zaposlenicima, i ne znamo zašto na JOPPD -u obrascu te nagrade nisu prošle kao ispravno isplaćene - javlja se greška da godina iz podatka ne odgovara godini obračuna

Odgovor: Provjerite oznaku izvješća i razdoblje koje je upisano.

Pitanje 9: Može li poslodavac donijeti odluku o isplati neoporezivog primitka- prigodne nagrade, tako da njena visina varira o poslovnim jedinicama (npr. računovodstvu 1000 kn, a prodaji 2000 kn)?

Odgovor:  Budući da prigodna nagrada nije obveza propisana zakonom već samo mogućnost neoporezive isplate radniku, mišljenja sam da poslodavac može donijeti odluku kojem radniku će koliki iznos nagrade isplatiti.

Pitanje 10: Poštovani, interesira nas knjiženje računa za ENC od 01.01.2018.? Sa stajališta odbitka PDV-a po računu za uplatu na naš ENC račun? Je li se može PDV odbiti kao pretporez u 100% iznosu ili se primjenjuje 50% priznatog a 50% nepriznatog PDV-a?

Odgovor: ENC je trošak cestarine ne osobnog automobila, te ako se radi o trošku u poslovne svrhe prema mom mišljenju priznaje je 100% pretporez.

Pitanje 11: Što je s priznavanjem PDV na automobile po računima za operativni leasing za koji se obračunava plaća u naravi?

Odgovor: Obzirom je odbitak 50% pretporeza propisano kod nabava ili najma što operativni leasing jest, smatram da se može koristiti odbitak.

Pitanje 12: Je li 50% nepriznatog PDV-a na troškove osobnih automobila u cijelosti nepriznat trošak sa stanovišta poreza na dobit?

Odgovor: Da, tako je.

Pitanje 13: Prema Zakonu o minimalnoj plaći, čl.1, t.4, osnovica za obračun doprinosa na bruto plaću umanjuje se za 50% radnicima koji imaju ugovorenu minimalnu plaću. Istim člankom, t.5, pravo na umanjenje osnovice ostvaruje se za radnike koji su u razdoblju 12 mjeseci imali ugovorenu minimalnu plaću.

u prijelaznim i završnim odredbama

 

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

>