danas je 27.9.2023

Input:

Najvažnije zakonske promjene koje nas očekuju u 2016. godini!

5.1.2016, Izvor: Verlag Dashöfer

Već smo zakoračili u 2016. godinu stoga se valja ukratko informirati i o zakonskim promjenama koje nas očekuju! Kraj godine bio je turbulentan kako na političkoj, tako posljedično, i na gospodarskoj sceni Republike Hrvatske. Siječanj je mjesec koji nam svake godine donosi mnogo promjena na zakonskom planu. Najvažnije od njih priredili smo za Vas u ovom kratkom pregledu.

 

1.     Zakon o stečaju potrošača

U Narodnim novinama broj 100/15 objavljen je Zakon o stečaju potrošača koji stupa na snagu 1. siječnja 2016. godine. Stečaj i prava potrošača i ovom smislu do sada nisu bila na strani istih, stoga se ovaj Zakon trudi urediti opća pravila o stečaju potrošača, izvansudski postupak, pretpostavke za otvaranje postupka stečaja potrošača te učinke oslobođenja potrošača od preostalih obveza. Ovaj zakon omogućava građanima, po modelu EU, proglašenje osobnog bankrota te kontrolu otplate njihovih dugovanja.

No Zakon ne valja uzimati kao rješenje problema svake prezadužene osobe. Stečaj može prijaviti samo građanin koji se smatra nepodobnim za plaćanje dospjelih dugova. Odnosno onaj koji minimalno, u roku od 90 dana ne može pomiriti novčane obveze koje su dospjele i u iznosu su većem od 30.000,00 kuna.

 

2.      Porast minimalne bruto plaće

Na sjednici Vlade, dana 30. prosinca 2015. godine, donijeta je Uredba o visini minimalne plaće. Kao što i sam naslov govori proglašen je rast minimalne bruto plaće na 3.120,00 kuna, što označava rast od 3%, odnosno 90,45 kune. Vlada takvu odluku opravdava gospodarskim rastom u zadnja dva kvartala 2015. godine. Reforma propisa, također je objašnjeno na stranicama Vlade Republike Hrvatske, koji uređuju područje poreza na dohodak, tijekom 2015. godine je dovela do rasta neto plaća radnika, ali ista nije imala gotovo nikakav utjecaj na rast minimalne plaće koja nije oporeziva, zbog čega se i taj parametar trebalo procijeniti prilikom utvrđivanja visine minimalne plaće.

No u Hrvatskoj udruzi poslodavac tvrde suprotno. Smatraju kako porast plaća ugrožava izvozno orijentirane sektore. Tu odluku objašnjava činjenicom da minimalnu plaću prima svega 5% stanovništva, a najveći dio u izvozno orijentiranim industrijama koje su teško preživjele šestogodišnju krizu, kao što su tekstilna i drvna.

Uredbu o visini minimalne plaće pogledajte OVDJE!

Objava Uredbe u Narodnim novinama br. 140/2015!

 

3.      Energetski