Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Oporezivanje INO usluga Online razgovor

28.6.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Ja kao porezni obveznik u RH uvozim robu i smjestim je na svoje carinsko skladište. Ta roba je pod carinskim nadzorom. Istu robu prodajem poreznom obvezniku u RH, roba ne napušta naše carinsko skladište i sa našeg carinskoga skladišta izvozi u treću zemlju. Roba je pod carinskim nadzorom sve dok ne napusti RH. Obračunavam li ja, kao porezni obveznik, kad ispostavim račun poreznom obvezniku u RH,  PDV? Carinska uprava tražila je kod izvoza kao prilog moj izlazni račun bez PDV-a koji sam izdala kupcu u RH.

Odgovor 1: Roba smještena u carinskom skladištu tipa D prilikom isporuke poreznom obvezniku u RH je oporeziva PDV-om. U slučaju da roba ne izlazi iz carinskog skladišta već je kupac iz njega izvozi direktno u treću zemlju morate imati vjerodostojnu dokumentaciju kojom ćete isto pravdati kako biste ispostavili račun bez PDV-a.

 

Pitanje 2: Radi se o računu ino dobavljača iz Njemačke, izvršio nam je isporuku dobara, ali na računu je naveo slijedeće: "Application of article 194 of directive, i.c. article 75, paragraph 2 of the CROATIAN VAR ACC". Mi smo to bili prijavili u Intrastat i u Prijavu PDV kao stjecanje dobara unutar EU, međutim dobavljač nije to prijavio u Intrastat. Gdje to prikazati u prijavi PDV-a i stav vezano uz obračun PDV-a? Je li to samo prolazna stavka i gdje iskazati istu?

Odgovor 2: Člankom 75.st 2. ZPDV-a propisano je: Ako oporezive isporuke dobara ili usluga obavlja porezni obveznik koji nema sjedište, prebivalište ili uobičajeno boravište u tuzemstvu, PDV plaća porezni obveznik, odnosno pravna osoba koja nije porezni obveznik, ali je registrirana za potrebe PDV-a, kojemu je obavljena isporuka dobara ili usluga.

To znači da je dobavljač registriran za potrebe oporezivanja u RH i da podnosi INO PPO obrazac, takav račun prikazujete u PDV obrascu pod II.13 PRIMLJENE ISPORUKE DOBARA I USLUGA OD POREZNIH OBVEZNIKA BEZ SJEDIŠTA U RH po stopi 25% i III. 13. PRETPOREZ OD PRIMLJENIH ISPORUKA DOBARA I USLUGA OD POREZNIH OBVEZNIKA BEZ SJEDIŠTA U RH po stopi 25%. i ne iskazujete u Intrastatu.

 

Pitanje 3: Mi smo ekskluzivni distributeri za određenu firmu. Zaposlili smo djelatnike koji radi samo za tu eksluzivu i imamo ugovor da se svi troškovi koji nastanu za obadu tržišta uključujući i trošak plaće prefkaturiraju firmi za koju radimo tu ekskluzivu. Kako se moramo poništi sa PDV om na ulaznim računima,budući prefakturiravnje ide u EU, a usluga je izvršena u HR. Napominjem da sve rade ljudi koji su prijavljeni u našoj firmi. Oni ne žele da im trošak uvećamo za PDV,a po nama to nije prijenos porezne obveze. Kakav je porezni tretman pologa depozita od strane osobe, kao polog za buduću suradnju. Moramo li izdati račun za primljeni depozit.

Odgovor 3: Prema mom razumijevanju ugovorili ste pokriće nastalih troškova, te oporezivanje ide prema osnovnom načelu i u tom slučaju radilo bi se o prijenosu porezne obveze prema članku 17. st. 1 ZPDV-a. Za primljeni depozit iz inozemstva

 

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

>