info@dashofer.hr
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Porezno priznati i nepriznati troškovi (darovi, reprezentacija, promidžba) Online razgovor

13.11.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Ako imamo ugovoreno školovanje sa svojim kupcima u kojem je uključeno plaćanje smještaja i hrane za polaznike školovanja, da li navedene troškove tretiramo kao reprezentaciju?


Odgovor predavača: Smještaj i hrana u tom slučaju je drugi dohodak.

Pitanje 2: Ako kupim kemijske olovke i rokovnike na kojima je utisnut logo firme, koja je to vrsta troška, i je li porezno priznato?

Ako od drugog dobavljača naručim razne predmete (ručnici, kuhinjske krpa, pregače, šalice za čaj, set noževa i sl.) koje bi poklonili poslovnim partnerima, i kod drugog dobavljača naručim tisak na sve te proizvode, mogu li se ti svi proizvodi knjižiti kao promidžba?

Odgovor predavača: Ako je nabavna vrijednost pojedinog artikla do 160,00 kuna bez PDV-a onda je promidžba.

Odgovor na drugo pitanje: Da ako je jedinična vrijednost do 160,00 kuna bez pdv-a

Pitanje 3: Poštovani, imamo veleprodaju i maloprodaju mješovite robe (porculan, plastika, staklo, sredstva za čišćenje, plastične čaše i ostali sitni inventar). Tijekom godine se iz dućana uzimaju arikli s polica za čišćenje i održavanje tog prodajnog prostora kao i papirnati i plastični artikli za potrebe kafića (koji se nalazi u vlasništvu firme). Na kraju godine napravimo ITV-interna realizacija. Razdužuje se roba i marža te se priznaje trošak. Je li to knjiženje u redu?
Što kada direktor odluči uzeti robu s police iz dućana i pokloniti je poslovnom partneru (kako to proknjižiti)?


Odgovor predavača: Kada poklanjate robu poslovnim partnerima govorimo o reprezentaciji.


Pitanje 4: Ured kupuje otprilike jednom mjesečno bezalkoholna pića, kavu, mlijeko za kavu i kekse za potrebe sastanka sa zaposlenicima i sa strankama. Prehrambene namirnice na računu odnose se samo na potrebe sastanaka s poslovnim partnerima. Da li je moguće tretirati dio računa kao reprezentaciju a dio kao priznate troškove?

Odgovor predavača:

  • Piće za zaposlenike je priznat trošak. 
  • Piće za poslovne partnere je reprezentacija
  • Keksi za poslovne partnere su reprezentacija.
  • Keksi za zaposlenike su plaća u naravi.

Pitanje 5: Naručili smo u umjetnika slikara da nam naslika sliku koja se odmah poklonila poslovnom partneru. Sklopljen je autorski ugovor s umjetnikom te su plaćeni svi porezi i doprinosi umjetniku s računa. Knjiži li se trošak vrijednosti slike (dogovorena svota) kao reprezentacija 50 -50 ili samo kao trošak autorskog honorara?

Odgovor predavača: Knjižiti kao reprezentaciju.


Pitanje 6: Za potrebe prezentacije tvrtke na znanstvenom skupu unajmili smo informatičku opremu s dostavom i montažom. Na računu je(osim unajmljene opreme i dostave) specificiran termin i lokacija najma, a u popratnom dopisu korisnika isporuke navedena je svrha korištenja. Jeli to dovoljna podloga za priznavanje troška promidžbe?


Odgovor predavača: Smatram da je dovoljna.


Pitanje 7: Što u slučaju kad smo prema ugovoru obvezni platiti troškove smještaja, hrane i sl. za servisera koji dolazi izvan RH na područje RH u naše ime nešto napraviti kupcu s kojim mi imamo ugovor? Jeli to reprezentacija?

Odgovor predavača: Idealno bi bilo kada bi stranac nama fakturirao te troškove. Nažalost nije reprezentacija već drugi dohodak

Pitanje 8: Inozemna farmaceutska tvrtka organizira edukaciju o novom lijeku na koju poziva hrvatskog liječnika uz sve plaćene troškove. Posrednik u poslovanju je hrvatska veledrogerija kojoj inozemna farm. tvrtka šalje fakture koje sebi vodi kao poklon. Može li i hrvatska veledrogerija to priznavati u vidu poklona ili mora ići plaća u naravi, budući da se radi o iznosima od nekoliko tisuća kuna?

Odgovor predavača: Ne može se evidentirati kao poklon.


Pitanje 9: Što se sve smije radniku isplatiti neoporezivo u vidu darova nakon 01.12.2018.?
Odgovor predavača:

  • Uskrsnica, regres, božićnica - po najavi 7.500,00 godišnje,
  • Dar u naravi - 600,00 godišnje
  • Dar djetetu - 600,00 godišnje
  • III mirovinski stup 500,00 kn mjesečno / 6.000,00 godišnje

Pitanje 10: Društvo je s ciljem povećanja prodaje za svoje kupce (pravne osobe) napravilo akciju sakupljanja bodova, a određeni broj bodova donosi različite poklone (mobiteli, računala, aparati za

 

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

>