info@dashofer.hr
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima (NN 73/2017) Online razgovor

21.9.2017, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Kako u evidenciji radnog vremena ugostitelja pisati godišnji odmor za radnika koji radi 6 dana tjedno, obzirom u kolektivnom ugovoru piše da se subota ne računa u godišnji odmor ?

Odgovor predavača:Mišljenja sad da u takvom slučaju treba pisati 5 dana po 8 sati kako bi se ispunio fond sati.

Pitanje 2: Je li  obavezno voditi sate korištenja dnevnog i tjednog odmora, ako se upisuje vrijeme od koliko do koliko sati je radnika radio?

Odgovor predavača:Ne treba upisivati sate odmora ako se upisuje vrijeme rada od-do, štoviše novim Pravilnikom je propisano i: "Za radnike kojima je radno vrijeme raspoređeno u jednakom trajanju i jednakom rasporedu po danima, tjednima i mjesecima, poslodavac nije dužan u evidenciji radnog vremena evidentirati podatak o satima korištenja dnevnog i tjednog odmora."

Pitanje 3: Je li potrebno voditi evidenciju radnoga vremena u uredu gdje je radno vrijeme uvijek isto( od ponedjeljka do petka od 08:00 do 16.00)?

Odgovor predavača:Da, potrebno je voditi evidenciju radnog vremena i ako je radno vrijeme jednako raspoređeno, jedino ne treba u tom slučaju upisivati sate dnevnog i tjednog odmora.

Pitanje 4: Je li  potrebno voditi evidenciju radnog vremena za vlasnika direktora d.o.o.?

Odgovor predavača:  Ukoliko direktor ima ugovorenu samostalnost u određivanju radnog vremena ne treba voditi evidenciju o radnom vremenu, no Poslodavac je dužan voditi posebne podatke o radnom vremenu od kojih ovisi ostvarenje pojedinih prava iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom.

Pitanje 5:  Ukratko koje su najvažnije izmjene Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima točnije evidencije o radnom vremenu?

Odgovor predavača:  U evidenciji o radniku sada je obvezno 18 podataka, ranije je bilo 25. Zatim evidencija o radnom vremenu:

Za radnike kojima je radno vrijeme raspoređeno u jednakom trajanju i jednakom rasporedu po danima, tjednima i mjesecima, poslodavac nije dužan u evidenciji radnog vremena evidentirati podatak o satima korištenja dnevnog i tjednog odmora.

Evidencija se mora popuniti najkasnije sedmog dana od dana za koji se podaci popunjavaju, ranije je bilo dnevno ažurno.

Vodi se evidencija i za upućene radnike, kao i za one na izdvojenom radnom mjestu, pri čemu poslodavac može zadužiti radnika u tom slučaju da vodi evidenciju koju dostavlja poslodavcu na kontrolu.

Pitanje 6:  S obzirom na to da je manji broj podataka predviđen za evidenciju o radnicima i imamo programsko rješenje da li je nužno mijenjati program i maknuti kategorije koje ne treba voditi?

Odgovor predavača: Mišljenja sam da nije potrebno mijenjati programsko rješenje ako ima više podataka nego što je obvezno.

Pitanje 7:  Moramo li evidentirati sate dnevnog /tjednog odmora u nejednakom rasporedu radnog vremena ako u evidenciji radnog vremena imamo evidentirano radno vrijeme od-do?

Odgovor predavača:  Ne morate upisivati sate odmora, ako upisujete radno vrijeme od-do. 

Pitanje 8:  Radnik radi 31.08. noćnu smjenu od 22h do 6h. Koliko sati rada evidentiramo tom radniku za 31.08.?

a)    2h

b)    8h

Jesmo li u prekršaju ako evidentiramo 8h (plaćamo sate unaprijed)?

Odgovor predavača:  Radnik je 31.08. radio 2 sata (22-00), ostalih 6 sati ide po 01.09. Mišljenja sam da ako radnik nije oštećen da je u redu.

Pitanje 9:  Komentar i upit na prethodno mišljenje. Ako se piše 5 dana po 8 sati, dakle od ponedjeljka do petka, a radnik radi od ponedjeljka do nedjelje, subota ne ulazi u godipnji što pisati u evidenciji za subotu i ako treba doći raditi u nedjelju ili tek u ponedjeljak da li evidentirati tjedni odmor, u praksi se javljaju razne situacije, pa tako da GO završava u petak jer ga nema više, što sa subotom- tjedni odmor? pa rad nedjeljom, ima još situacija gdje u platnom traže precizno navođenje što pisati subotom i nedjeljom?

Kako u evidenciji radnog vremena ugostitelja pisati godišnji odmor za radnika koji radi 6 dana tjedno, obzirom u kolektivnom ugovoru u godišnji odmor ?

Odgovor predavača: Poštovani, mišljenja sad da u takvom slučaju treba pisati 5 dana po 8 sati kako bi se ispunio fond sati.

Ako je radnik radio noćnu smjenu 14./15.08. evidentiramo li u evidenciji radnog vremena za 15.08. sate blagdana?

Odgovor predavača: Da, mišljenja sam da bi bilo ispravno evidentirati sate blagdana.

Pitanje 10:  Gdje se u evidenciji radnog vremena upisuju sati provedeni na službenom putu?

Odgovor predavača: U redovno radno vrijeme, jedino ako je radnik na službenom putu radio više od redovnog radnog vremena, onda upisujete prekovremene sate.

Pitanje 11:  Ako u poduzeću koje se bavi graditeljstvom, radnik provede 5 dana u tjednu na terenu gdje dnevno radi 8 sati, kako se upisuje ostatak sati unutar 24h, te kako upisati zastoj ukoliko ih u toku radnog vremena ima nekoliko.

Odgovor predavača: Upisuje se redovno radno vrijeme 8 sati dok radnik radi, za ostatak se isplaćuje terenska dnevnica. Zastoj zbrojite ukupno vremenski i upišete.

Pitanje 12:  Ukoliko radnik radi na dan blagdana evidentiramo li u evidenciji radnog vremena:

a) Rad na blagdan 8h ili

b) Rad na blagdan 8h i blagdan 8h

Odgovor predavača: upisujete rad na blagdan samo, uz uvećanu satnicu kod obračuna.

Pitanje 13:  Ako radnik radi na blagdan 8h na koji način obračunavamo naknadu plaće (satnica npr. 10,00 kn, dodatak za rad blagdanom 50%)

a) 8 x 10,00 + 8 x 5,00 = 80,00 + 40,00 = 120,00 kn - ima samo dodatak za rad na blagdan

b) 8 x 10,00 + 8 x 5,00 + 8 x 10,00 kn = 80,00 + 40,00 + 80,00 = 200,00 kn

Ima plaćen redovan rad + dodatak za rad na blagdan + blagdan

Odgovor predavača: Obračunavate samo uvećanu satnicu obzirom je radio na neradni dan. Znači samo dodatak.

Pitanje 14:  Mjesečni fond je 176h (168 radni sati + 8h blagdan). Imali radnik koji je stvarno radio 176h (jer je radio na blagdan) prekovremene sate?.

 

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

>