danas je 14.7.2024

Input:

Sezonski rad nakon 1.7.2013.

18.7.2013, , Izvor: Verlag Dashöfer

Sada kada je počela turistička sezona poljoprivredni proizvodi će se početi saditi, a neki  i brati, poslodavci su počeli  zapošljavati tzv. sezonske radnike. Poslodavcičesto žele sezonske radnike zadržati i za slijedeću sezonu pa bi ih na neki način “rezervirali“ za sebe, ali ne znaju kako i na koji način? Država je prošle godine donijela Zakon o poticanju zapošljavanja (NN 57/12 i 120/12), gdje u člancima 11.,12., i 13.,  navodi mogućnosti  zapošljavanja radnika na privremenim ili povremenim poslovima u poljoprivredi, tu su i Agencije za privremeno zapošljavanje a i promjena Zakona o radu (Nar. nov. 149/09 do  73/13., dalje ZOR.,).  Kada sve to sagledamo,  trebamo dobro razmisliti što i kako dalje, pogotovo kada na vijestima slušamo da će Vlada RH donijeti novi Zakon o zapošljavanju, koji će se temeljiti na tzv. kuponima  pomoću kojih se zapošljavaju radnici na povremenim, sezonskim poslovima u poljoprivredi.  Probati ćemo vam u nastavku teksta predočiti neke glavne informacije o navedenoj temi.

 

1.) Promjene Zakona o radu

U čl. 3. Zakona o  izmjenama i dopunama Zakona o radu ( Nar. nov.73/13.) mijenja se članak 10. Zakona o radu i navodi  se da kod ugovora na određeno vrijeme imamo dvije situacije:

Prva situacija, kad imamo jedan i jedini ugovor o radu na određeno vrijeme koji u zakonski određenim situacijama nema vremensko ograničenje pa se može sklopiti na nedefiniran broj godina sukladno potrebama poslodavca,

Druga situacija, kada imamo više od jednog ugovora o radu na određeno vrijeme i tada njihovo ukupno trajanje ne smije biti duže od tri godine. Poslodavcima je sada omogućeno da na određeno vrijeme temeljem jednog ugovora o radu zapošljavaju jednog radnika duže od tri godine, ili da su i dalje ograničeni vremenski, kao i do sada, sukcesivni ugovori o radu na tri godine. Ova činjenica je važna za zapošljavanje sezonskih radnika jer se mogu neka radna mjesta, kao što je npr. šef restorana i dalje  zapošljavati  na određeno vrijeme odnosno takvo radno mjesto se može rezervirati na duži rok rada.

 

2.) Zapošljavanje temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove

ZOR-om je predviđena i mogućnost sklapanja ugovora o radu na određeno vrijeme za stalne sezonske poslove za poslodavca koji pretežno posluju sezonski  (čl. 14. ZOR-a), a kojima si poslodavci u principu „rezerviraju“ radnike i za slijedeću sezonu.  Po prestanku ugovora o radu na određeno vrijeme za sezonske poslove, poslodavac ima obavezu radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za slijedeću sezonu. Ugovor se zove