info@dashofer.hr
Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Transferene cijene Online razgovor

16.5.2018, , Izvor: Verlag Dashöfer

Pitanje 1: Dvije pravne osobe A i B, isti osnivač, međusobno nemaju nekih poslovnih događaja, osim što je A d.o.o. iznajmio poslovni prostor poduzeću B po cijeni m2 koja je na tržištu realna. Moramo li o tome izvijestit porezno tijelo?

Odgovor 1: Da, morate sastaviti izvještaj u kojem ćete naznačiti da je korištena metoda usporednih nekontroliranih cijena, te morate dokazati da je cijena tržišna, jer se slični ili isti prostori iznajmljuju po takvoj cijeni.

Pitanje 2: Ako matica sastavlja Elaborat o transfernim cijenama, jesmo li i mi, kao povezano društvo, u obvezi imati elaborat o transfernim cijenama?

Odgovor 2: Da, u obvezi ste pripremiti svoj elaborat tzv. "country specific file", dok elaborat matice čini tzv. "master file".

Pitanje 3: Do kada se taj izvještaj treba predati?

Odgovor 3: Zakonom nije propisan rok predaje Elaborata, ali je propisana obveza sastavljanja. Prema tome dostavljate Elaborat poreznom tijelu u roku koju porezno tijelo naznači. U pravilu veliki porezni obveznici u obvezi su predati Elaborat o transfernim cijenama zajedno sa prijavom poreza na dobit, obzirom da se sva usklađenja vezana uz korekciju cijena između povezanih osoba odražavaju na povećanje porezne osnovice. Isto tako prema mjeri 13 BEPS-a rok za dostavu je od 01.01.2018. zajedno sa podnošenjem porezne prijave.

Pitanje 4: Ako je za odnos matice i kćeri matica sama izradila Elaborat o transfernim cijenama (ili ga naručila od vanjskog partnera kojim se potvrđuju tržišne cijene, je li taj dokument dovoljan (valjan) i za društvo kćer? Ako je odnos kontinuiran kroz više godina  koliko često treba raditi elaborat?

Odgovor 4: Elaborat se ne sastavlja samo za odnos matica i društvo kćer, već za sve transakcije sa povezanim osobama koje čine Grupu. Master file društvo kćer može koristiti kako bi predstavilo Grupu i njezino globalno poslovanje, ali je društvo kćer u obvezi sačiniti svoj elaborat u kojem će dokazivati da su transakcije sa povezanim osobama Grupe u rasponu tržišnih cijena. Zakonom o porezu na dobit propisana je obveza izrade eleborata kontinuirano za svaku godinu

 

Ovaj portal koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšao funkcionalnost stranice i prilagodio sustav oglašavanja.   U redu   Više o kolačićima

>