danas je 26.9.2023

Input:

Uvođenje fiskalnih blagajni od 1. siječnja 2013.

27.12.2012, , Izvor: Verlag Dashöfer

Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom objavljen je u Narodnim novinama 133/12 i počinje se primjenjivati od 1.siječnja 2013. Navedenim Zakonom uređuje se tko su obveznici fiskalizacije, novi sadržaj računa za provedbu fiskalizacije, vođenje evidencije obveznika fiskalizacije u prometu gotovinom, provedbu postupka fiskalizacije, ograničenja u plaćanju gotovim novcem između obveznika fiskalizacije te nadzor nad provedbom Zakona.

Fiskalizacija u prometu gotovinom je definirana kao skup mjera koju provode obveznici fiskalizacije, radi efikasnog nadzora ostvarenog prometa u gotovini, na način da se svi ostvareni gotovinski prometi stvarno i evidentiraju u poslovnim knjigama poduzetnika.

Prema Zakonu, promet gotovinom obuhvaća plaćanje za isporučena dobra ili obavljene usluge novčanicama ili kovanicama koje se smatraju platežnim sredstvom, plaćanje svim vrstama kartica (American Express, Maestro, Visa, Mastercard te ostale kreditne i debitne kartice), plaćanje čekovima ili drugim sličnim načinom plaćanja, osim kada se plaćanje obavlja direktno na račun ili sa računa na račun. Prema tome, gotovinom se ne smatra virmanska uplata sa računa na račun te svako plaćanje